Název zní poněkud děsivě, ale nejedná se o žádného dentistu s kleštěmi, snažícího se nám pomoci svérázně od bolesti zubů, ale o souhrn babských a vědeckých rad, jež nám dopomohou k zdravému chrupu za pomoci přírodních prostředků.

Co se týče péče o zuby, setkáme se s množstvím mýtů – například, že je dobré čistit si zuby po každém jídle. Což však není příliš rozumné. Zvlášť konzumujeme-li potravu obsahující kyseliny – například citrusy nebo kiwi, tyto kyseliny oslabují zubní sklovinu, která je pak náchylnější k mechanickému poškození.

Doporučuje se vypláchnout ústa obyčejnou vodou, a i při samotném čištění zubů volit raději měkčí kartáček, který nepoškodí zubní sklovinu ani bolavé dásně. Při užití žvýkačky je třeba dát pozor na plomby, které si žvýkačka ráda přivlastní a návštěva skutečného zubaře nás pak nemine.

Erozi zubní skloviny, projevující se jako úbytek tvrdých zubních tkání, která může vést až ke zlomení zubu, způsobují vedle kyselých nápojů, jako jsou různé šťávy, džusy nebo limonády, i příliš sycené nápoje. Oxid uhličitý, totiž nemá na zuby dvakrát pozitivní vliv.

Chceme-li se vyhnout drobným prasklinkám na povrchu zubů, neměli bychom střídat horké a ledové. Například kombinaci zmrzlinového poháru a teplé kávy nebo teplého jídla a chlazeného nápoje naše zuby právě neocení.

Aby zuby nežloutly a zachovaly bělostnou barvu i bez různých bělících přípravků, je třeba nekouřit, neboť nikotinová past je jednou z hlavních příčin žloutnutí. Na nepěkném zabarvení se podílí i přílišná konzumace kávy, čajů nebo červeného vína.

Pro předcházení kazům se doporučuje snížit množství cukrovinek a jiných pamlsků leptajících zuby. Sušené ovoce je například dobré před konzumací ponořit na několik hodin do vody. Pustíme-li se už do jídla tohoto typu, doporučuje se po jídle opět voda nebo bylinkový čaj.

Z bylinkových čajů je vhodný čaj z kontryhelu – nejen pro výplachy, ale i pro pití, má hojivé účinky a snadno si poradí i se zánětem dásní. K nejzdravějším čajům patří zelený čaj, mající vysoký obsah antioxidantů a působící protizánětlivě. Čajové lístky navíc obsahují velký obsah fluoru, který je nezbytnou látkou pro pevné a zdravé zuby.

Přírodním prostředkem pro bělení zubů jsou například jablka a jiné ovoce, jejichž konzumace navíc posiluje i dásně. Doporučuje se též syrová zelenina (okurka, kedluben, celer, mrkev), které zuby zároveň čistí.

Na samotném stavu zubů se projeví i nedostatek vitaminu C, projevující se záněty a krvácivostí. Deficit nejlépe doženeme pomocí zeleniny (rajčata, papriky) či ovoce (jablka, pomeranče). Nedostatek vitaminu D, způsobující nedostatečné vstřebávání vápníku, vylepšíme konzumací mléčných výrobků či vajec.

Vápník, důležitý pro pevnost zubů, nalezneme vedle mléčných výrobků třeba v květáku či brokolici. Významným prvkem pro zdravé zuby je i fluor, obsažený v již zmíněném čaji, ale i některých obilninách a luštěninách. Pro jeho nízký výskyt se často přistupuje k fluoridaci soli či mléka, informace o přídavku fluoru bývá uvedena na obalu.

Autor: Žaneta Pixová