Pokud milujete pronikavou vůni a chuť silné kávy a zároveň vám záleží na životním prostředí a nejsou vám lhostejné podmínky pracovníků v rozvojových zemích, určitě již znáte organickou kávu.
Termín organická káva označuje kávová zrna, která byla vypěstována bez použití pesticidů a ostatních chemických látek a následně upražena v certifikované pražírně. Plantáže s bio-kávou jsou umístěny izolovaně od ostatních tradičních druhů a s jejím pěstováním jsou spojeny i ostatní činnosti, které nesnižují kvalitu půdy, soustředí se na kompostování a recyklaci.
Označení organická káva se v poslední době však pojí ještě s doplněním „shade grown“. A co si pod tímto souslovím představit? Takový druh pěstování kávy je proklamován jako šetrný k životnímu prostředí a zaručující nejvyšší kvalitu. Jak už napovídá název, kávovníky jsou pěstované ve stínu větších tropických pralesů, které poskytují cennou lokalitu pro stěhovavé ptáky a další volně žijící živočichy a ohrožené druhy.
Kávové farmy zabývající se „shade grown“ tím pomáhají zajistit větší biologickou rozmanitost. Koruny stromů poskytují útočiště asi 150ti druhům ptáků. „Shade grown“ pěstování není lhostejné ani k vegetaci. Plantáže nejsou zakládány na odlesněné půdě, jak to bylo doposud běžné, a tak zbytečně nepřicházíme o cenné deštné lesy. Také s vodou použitou při zpracování kávy je nakládáno ekologicky. Farmáři ji odvádí do odpadních čistících nádrží a tím zabraňují znečištění půdy.
A jako bonus si pak ještě můžeme dopřát vynikající kávu, protože ve stínu zrající kávová zrna rostou pomaleji a mají sladší chuť a daleko výraznější a hlubší vůni. Pokud si tedy chcete vychutnat svůj ranní šálek kávy a mít pocit, že podporujete ekologickou biodiverzitu a svými penězi jste přispěli k boji proti znečišťování prostředí, hledejte v regálech značku „shade grown“!
Hana Blahoutová