Opálená pokožka je na první pohled symbolem zdraví a krásy. Odborníci však už hezkou řádku let varují před škodlivostí nadměrného slunění. Málokdo se ovšem chce v létě slunci vyhýbat, proto přinášíme pár rad, jak posílit pokožku před škodlivými UV paprsky vně i zevnitř.
UV paprsky
UV paprsky produkují v kůži tzv. volné radikály. Akumulace velkého množství volných radikálů poškozuje buňky a způsobuje stárnutí kůže. UV paprsky, které dopadají na Zemi, se rozdělují na dlouhovlnné (UVA) a středněvlnné (UVB). UVB paprsky působí na vnější vrstvy pokožky a způsobuje opálení a spálení pokožky, podílí se na vzniku kožních nádorů. UVA paprsky pronikají hlouběji do podkoží a jsou hlavními příčinami stárnutí pokožky. Účinky stárnutí jsou nejvíce viditelné v oblasti obličeje, krku a rukou. I UVA paprsky se podílejí na vzniku nádorů na kůži
Ochrana
Jak se tedy před škodlivými UV paprsky bránit? Samozřejmostí je používání krému na opalování s vysokým faktorem. Dále bychom se měli snažit, aby naše tělo bylo nasyceno antioxidanty – látky, které jsou schopné zachytit a zneutralizovat volné radikály. Podle nejrůznějších výzkumů patří mezi potraviny, které tyto antioxidanty obsahují v hojné míře zelený čaj, ovoce, zelenina nebo zastudena lisovaný olej. Za vůbec nejlepší antioxidanty jsou pak považovány zelené papriky, špenát, červená cibule, brokolice, řepa a květák. Při dostatečném zařazení těchto potravin do jídelníčku (nejen při dovolené) zůstane vaše pokožka mladá a pružná po delší dobu.
Mezi další pravidla bezpečného opalování patří pití velkého množství vody, protože voda hydratuje pokožku zevnitř. Potřebné množství vody na den si může každý snadno spočítat sám – na 1 kilogram tělesné hmotnosti by mělo připadnout 30 mililitrů vody.
Hydrataci pokožky se dá samozřejmě pomoci i zvenčí – promazáním pokožky pomocí přírodních nezpracovaných surových olejů lisovaných za studena. Mezi nejlepší přírodní oleje patří mandlové, sezamové nebo kokosové.
R. K.