Zima je tu a s ní každoroční vlna chřipek a různých dalších onemocnění. Zatímco reklama v televizi či na internetu radí, abychom se nechali očkovat a v případě propuknutí vyrazili co nejrychleji do lékárny a nakoupili hromádku různých pilulek. Řada lidí však dává přednost domácímu léčení s využitím osvědčených rad a postupů našich babiček. Nejlepší boj s nemocí je žádný boj. Tedy prevence. I zde nám lékárny nabízejí nepřeberné množství různých preparátů. V dnešním článku se však podíváme jak takovému chřipkovému onemocnění předcházet.

Starý dobrý česnek

Nejrozšířenější rada, kterou asi zná každý z nás je česnek. Pokud si každý den dáte stroužek česneku, chřipka i řada dalších onemocnění by se vám měla obloukem vyhnout. Otázkou je, jestli se vám pak obloukem nebudou vyhýbat i lidé.

Kloktat olej?

Trochu zvláštní radou, ale podle mé babičky zaručeně fungující je kloktání oleje. Nemusíte přitom hned běžet kupovat nějaký speciální olej. Úplně postačí běžný kuchyňský olej, který má doma asi každý z nás. Tuto radu jsem našel i v domácím lékaři někdy z padesátých let. Podle autorů tato metoda opravdu funguje. Stačí každá ráno kloktat pět minut olej a poté ho vyplivnout.

Polévka je grund

Mnohem příjemnější radou je však posnídat každý den teplý slepičí vývar. Ten totiž tělu dodá dostatek minerálů a vitamínů potřebných pro boj s každou takovou nemocí. Zapomínat nesmíte ani na dostatek ovoce a zeleniny. Přitom nemusíte nakupovat různé cizokrajné citrusy. Zcela dostačující je i jablíčko z vaší zahrádky.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob, přeji vám, aby fungoval, a vy jste přečkali zimu bez nachlazení a onemocnění. Pokud už přece jen nějaký ten bacil zazlobí, tak v příštím článku se dočtete, jak se ho za pomocí přírodních látek  zbavit.

 

J. H.