K vytvoření vánoční atmosféry nemusíme používat pouze ozdoby ze skla nebo umělé hmoty.

K vánoční dekoraci se dají použít i přírodní materiály. Inspirovat se můžeme především v lidových tradicích.

Přečtěte si 4 tipy jak na to.

Ozdoby z přírodních materiálů

Ozdoby by měly vždy ladit s celkovým charakterem a aranžmá vánočního stromku, umístěném v konkrétním interiéru. Pro lidové dekorace lze použít zdobené pečivo, sušená kolečka citrusů, ořechy nebo ozdoby z hoblin a slámy. Možné je vyrobit vlastní vánoční koule s použitím zejména rostlinného materiálu.

Řetězy

Kromě klasických papírových, umělých či světelných řetězů se dají vyrobit řetězy z přírodních materiálů, suchých či živých květin a plodů. Nejčastěji používanou technikou je navlékání na drát nebo silonový vlasec. Pro tradiční vánoční stromek můžou být použitým materiálem kousky slámy nebo jablíčka či nakrájená kolečka mrkve. Lze použít i kůru citrusových plodů nakrájené na tenké proužky a stočenou do spirály, takto je navlečena na drát a nechá se usušit.

Pěkné jsou i květinové řetězy ze suchých či živých květin, navlékaných buď v intervalech, aby květiny vynikly (např. hyacinty), nebo těsně vedle sebe (např. hortenzie). K výrobě řetězů se dají použit i plody dřevin (např. šípek) nebo drobné šišky a ořechy.

Dárky

Dárky pod vánočním stromkem jsou připomínkou klanění Tří králů, kteří malému Ježíškovi přinesli vzácné dary. Kromě darů sobě navzájem lze použít i dárky pouze na ozdobu, které i po Štědrém dnu na stromku nebo pod ním zůstanou. Jako podklad je vhodné použít polystyrenové bloky nebo dřevěné krabičky. Na ty se pak lepí nebo jinak připevňují různé rostlinné materiály jako mech, listy, plody i květy zajímavé svým tvarem, barvou nebo strukturou.

Vánoční purpury

Vánočními purpurami jsou nazývány vonné směsi z koření a sušených bylinek uzavřené ve sklenicích, které se na Vánoce vysypou do nádobky a postaví na topení nebo plotýnku, aby provoněly celý prostor, kde jsou umístěny. Používaným materiálem jsou vonné byliny nebo směs koření, jalovcové bobule, tymián, kůra z pomeranče a tlučený hřebíček se skořicí.

R. K.