Chcete svým blízkým darovat originální a zdravý dárek? Ovocný pečený čaj, někdy také označovaný jako vánoční, je sladká pochoutka, která určitě potěší nejen milovníky výborného čaje.
Pečený čaj se stal v posledních pár letech známou pochutinou, kterou lze koupit na trzích nebo ve specializovaných obchodech. A pro ty šikovnější existuje i možnost udělat si svůj vlastní a tím vdechnout dárku jedinečnou auru, jakou mají jen vlastnoručně vyrobené dárky.
Největší výhodou pečeného čaje je mimo výborné chuti a nezaměnitelné vůně absence jakýchkoli barviv, konzervantů, umělých ochucovadel a aromat. Současně jistě každý ocení nekonečné možnosti kombinace různého ovoce. Pro výrobu pečeného čaje je vhodné prakticky jakékoli ovoce, které máte rádi.
Před jeho přípravou si nachystáme 2 kg libovolného ovoce a 750 g cukru krystal (doporučuji přidávat cukr dle poměru kyselého a sladkého ovoce, které zvolíte, uvedené množství je tedy pouze orientační). Na dochucení koření: hřebíček, skořice, anýz, badyán a 1-2 citrony.
Postup výroby čaje je jednoduchý. Větší kusy ovoce nakrájejte, některé odpeckujte. Jablka a hrušky není potřeba loupat. Potom smíchejte ovoce na plechu dohromady spolu s cukrem, citrónovou šťávou a kořením. V troubě pečte asi 45 min na 190 °C. Po dobu pečení ovoce promíchávejte a kontrolujte do doby než pustí šťávu.
Po vyjmutí z trouby mohu těm odvážnějším z vás doporučit přidat před dokončením ještě trochu alkoholu (nejlépe rum, množství dle chuti). Potom už jen nalívejte čaj do připravených skleniček a po zavíčkování vždy obraťte na pár minut sklenici dnem vzhůru.
Použití pečeného čaje může být dvojí. V létě poskytne příjemné osvěžení pokud zalijeme pár lžic čaje sodovkou či obyčejnou vodou a v zimě zahřeje po dlouhém sáňkování či lyžovačce.
Hana Blahoutová